DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat 


Tóth Krisztina 

szakmai vezető 

Tel.: (20) 497-10-08
Email: toth.krisztina@csgykmovar.hu

Hécz Klára Judit

családsegítő

Tel.: (20) 484-61-49
Email: heczjudit@csgykmovar.hu

Dobosné Zöld Ágnes

családsegítő

Tel.:

Email: dobosnezoldagnes@csgykmovar.hu


Itt találsz minket:


DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat

9200 Mosonmagyaróvár, Vasutas u. 10. 

+36-96/216-198

drogpont@csgykmovar.hu

Ügyfélfogadás: 

hétfő 8:00 - 12:00

kedd, szerda, csütörtök 8:00 - 15:30

péntek: zárva

A DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat a Család- és Gyermekjóléti Központ speciális szolgáltatásaként működik.

Önként segítséget kérők számára alacsony küszöbű ellátást nyújtunk, ami azt jelenti, hogy könnyen elérhető és igénybe vehető szolgálatunk. A szerhasználat (kábítószer, alkohol, gyógyszer, dohányzás) és a viselkedéses függőség (szerencsejáték, internetfüggőség) ártalmait hivatott csökkenteni az általunk végzett addiktológiai tanácsadás. Az ellátás során nincsenek szigorú elvárások, nem követelmény például a szermentesség, vagy a társadalombiztosítás (TB). A tanácsadásokon való részvétel térítés nélküli, akár anonim módon is végezhető. A beszélgetések témái közt szerepel maga a függőség tárgya, a lehetséges kiváltó okok, társas kapcsolatok, munkahelyi problémák, az egyén erőforrásai, a problémamegoldás, illetve bármi, ami aktuálisan kihat az életre. A találkozások gyakoriságát a probléma súlyossága határozza meg, 1-4 hetente van lehetőség időpontot egyeztetni. Komoly probléma esetén pszichiátriai kezelést, vagy rehabilitációs otthonokban történő elhelyezést javasolhatunk. Hivatalos rehabilitációs előgondozást végzünk több intézménybe, köztük az MRE KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonába és Zsibriki Drogterápiás Intézetbe, illetve az Alkohol-Drogsegély Ambulancia noszlopi Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményébe.

A fent említett szolgáltatáson kívül a Család- és Gyermekjóléti Központtal szoros együttműködésben végezzük a gondozásba vett családoknál megjelenő szerhasználókat is.

A megelőző - felvilágosító szolgáltatás (elterelés) magas küszöbű szolgáltatási formaként vehető igénybe a DrogPontban. Amennyiben csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása, vagy birtoklása miatt hatósági eljárás indul valaki ellen és az ezt megelőző 2 évben nem volt kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőügye, úgy jogosult elterelésre. Ez egy 6 hónapig tartó tanácsadási folyamat, mely alternatív büntetésnek is tekinthető és önkéntes alapon vállalható. Amennyiben az elterelés a feltételes ügyészi felfüggesztés 1 éve alatt befejeződik, az illető mentesül a vádelemelés alól, azaz a bűncselekmény nem kerül be az erkölcsi bizonyítványába. A tanácsadásra átlagosan 2 hetente 2 óra időtartamban kerül sor, 30 napon belül azonban minimum egy alkalom szükséges, hogy a folyamat ne szakadjon meg. Az elterelés megkezdéséhez szükséges betegbiztosítással rendelkezni, mivel az alapja egy egészségügyi állapotfelmérés, melyet a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház Támasz Krízis- és Drogambulancia végez. Az elterelés vállalása nem minden esetben mentesít a bűnügyi költség, illetve egyéb bírságok megfizetése alól.

Szolgálatunk prevenciós tevékenységet is ellát iskolákban, illetve városi rendezvényeken (iskolai prevenció, iskolán kívüli prevenció, szabadidős programok), mely felkérés alapján történik. Az általunk vállalt témák a szenvedélybetegség és függőség témakörébe tartoznak, konkrétan a kábítószer, az alkohol, a gyógyszer, a dohányzás, illetve a viselkedéses függőségek közül a problémás internethasználat. További speciális szolgáltatásunk a K.I.A.B.Á.L. Társasjáték, amely teljes körű prevenciót képes megvalósítani egy játékos vetélkedő formájában. Mivel munkánk során ezen terület okozta problémákkal foglalkozunk, hiteles képet és megbízható információkat nyújtunk a segítő szakemberek szemszögéből. Ezáltal nem csak a fiatalok, hanem a pedagógusok és a szülők számára is hasznosnak bizonyulhatnak előadásaink.

Az aktuális információkért és cikkekért a témában látogassa meg Facebook oldalunkat!